Heidestraat 17, 9820 Merelbeke
093981199

OPZIJ OPZIJ OPZIJ – wetsvoorstel GOEDGEKEURD

In September 2019 ging dé verkeersveiligheidsorganisatie DRIVE up Safety van start met de campagne OPZIJ OPZIJ OPZIJ.

Een campagne om alle weggebruikers te vragen om plaats te maken voor hulpdiensten – vrije doorgang – dit door middel van te splitsen.

We kennen het systeem uit andere landen zoals Duitsland, Luxemburg en Nederland.

Alle politiediensten, brandweerzones, ambulancediensten en MUG kregen onze stickers en affiches om dit gebruik DE STANDAARD te maken ook in België.

Vandaag is er in de kamer een wetsvoorstel goedgekeurd.

Kennelijk dacht de heer Joris Vandenbroucke van SP.A er hetzelfde over.

Leuk dat dit eindelijk politiek goedgekeurd werd.

DUS – OPZIJ OPZIJ OPZIJ !!

Hieronder de tekst en campagnebeelden (nog steeds te verkrijgen)

Hulpdiensten kennen deze situatie als geen ander. Rijden met blauwe zwaailichten en sirene op weg naar een ongeval of incident.

De weggebruikers horen de sirene en zien dan de blauwe zwaailichten van de MUG, de zieken, brandweer -of politiewagen.

En dan begint het, sommige mensen worden zenuwachtig en geraken zelfs in paniek.

Wat moeten ze doen? Ze willen de hulpdiensten wel doorlaten maar staan in de file of voor het rode stoplicht te wachten. De ene auto gaat naar links, de andere gaat ook naar links en nog een andere blijft gewoon staan en alles staat muurvast; niemand kan nog door. De hulpdiensten verliezen kostbare seconden.

Seconden die echt van levensbelang kunnen zijn!

Daarom lanceert Dé verkeersveiligheidsorganisatie DRIVE up Safety deze adviserende en levensreddende campagne.

Omdat elke seconde telt, willen we alvast een goede raad geven aan alle weggebruikers.

Met “opzij opzij opzij” nemen we het Europese voorbeeld over en raden we iedereen aan een vrije baan te creëren. Een doorgang waar de hulpdiensten vlot en zonder obstakels door kunnen rijden.

Het is zo eenvoudig.

We splitsen gewoon en maken een mooie vrije doorgang. De uiterst linkse rijstrook gaat steeds naar links en de rechtsere rijstroken gaan steeds wat naar rechts. Op deze manier vorm je een vrije doorgang waar de MUG, ziekenwagen, brandweerwagen en politiewagen ongehinderd en vlot kunnen doorrijden.

Deze kleine maar slimme maatregel zal de aanrijtijden naar een incident verkorten en de hulpverlening sneller op gang brengen. En als je weet dat bij hartfalen of zware verwondingen elke seconde kan tellen, is dit een zéér belangrijk advies.

Ga DUS “opzij opzij opzij” want de hulpdiensten hebben ongelofelijke haast!

Verder willen we ook nog enkele andere tips geven:

Als er een hulpdienst achter je rijdt met zwaailichten en sirene, ga dan niet hard op de rem staan om zo snel aan de kant te gaan staan. Rij gewoon door, ga vlot en zonder bruuske maneuvers aan de kant staan. Zo hoeft de hulpdienst ook niet hard te remmen.

Om dit goed gebruik aan te leren heeft Dé verkeersveiligheidsorganisatie DRIVE up Safety een campagne klaar.

Elke brandweer, ambulance, politie en MUG-dienst ontvangt van DRIVE up Safety stickers en affiches met de opzij boodschap.

We willen dit goed gebruik aanleren aan alle weggebruikers.

Onze wetgeving zou deze aanpassing misschien opnemen maar daar wensen wij niet op te wachten – als we vandaag levens kunnen redden dan doen we dit graag!

Onderzoek toont trouwens aan dat deze methode ervoor zorgt dat hulpdiensten tot 4 minuten sneller ter plaatste zijn waardoor overlevingskansen tot wel 40% kunnen stijgen.

OPZIJ OPZIJ OPZIJ DUS!